Werkwijze

Na het overlijden van een dierbare staat de wereld voor de nabestaanden stil. Het is dan prettig dat er iemand is die alle praktische zaken op zich neemt.

Na een overlijden kun je de tijd nemen om te beseffen dat er een geliefde is overleden en familie op de hoogte te stellen. Natuurlijk mag je mij meteen bellen, al is het maar om je wat rust te geven. Als iemand thuis overlijdt is het belangrijk om een arts te bellen. Hij of zij is degene die het overlijden vaststelt. Bij het overlijden in een ziekenhuis of verzorgingshuis is er vaak al een arts aanwezig.

Het initiatief voor het eerste gesprek met mij ligt bij de nabestaanden. In dit gesprek komen alleen de zaken aan de orde die op dat moment het belangrijkst zijn, zoals het vervoeren en opbaren van de overledene en waar en wanneer er afscheid wordt genomen. Zo zullen we elke dag samen een stukje van het afscheid voorbereiden.

De dagen na een overlijden kunnen hectisch zijn omdat er veel zaken moeten worden geregeld. Mijn streven is om ook momenten van rust te creëren. In mijn werk als uitvaartbegeleidster adviseer en motiveer ik nabestaanden om het afscheid van een familielid zo persoonlijk mogelijk te maken. Dit kan heel ingetogen zijn, stil of groots, maar altijd in de sfeer van de overledene en de nabestaanden.

Kinderen, in welke leeftijd dan ook, hebben vaak nog niet veel ervaring met de dood en een heel eigen beleving hierbij. In overleg zullen zij zoveel mogelijk bij alle zaken rondom het overlijden worden betrokken.