Opbaren

Het opbaren van een overledene kan thuis of in een rouwcentrum. Bovendien beschikken veel kerken over een aula.

Een vraag die ik vaak krijg is of iemand die is overleden in het ziekenhuis of in een verpleeg- of verzorgingscentrum thuis kan worden opgebaard. Ja, natuurlijk kan dat.

Bij het opbaren in een aula of rouwcentrum zijn de mogelijkheden voor het bezoeken van de overledene behoorlijk ruim. Als iemand is overleden in een verzorgingstehuis kan er ook voor worden gekozen om de overledene in de eigen kamer op te baren.

Thuis opbaren kan op bed, op een opbaarplank of in een kist. Vaak wordt er gekozen voor een bed. De stap naar een kist is gevoelsmatig erg groot, vooral op de dag van overlijden. Soms geven nabestaanden aan dat er geen plek thuis is om iemand op te baren. Ik bekijk dan samen met de nabestaanden de mogelijkheden. Er is vaak meer mogelijk dan je in eerste instantie denkt.

Een kist is geen verplichting. Een overledene mag ook in een wade worden gewikkeld. Dit kan stof zijn die door de nabestaanden wordt uitgezocht. Een wade kan natuurlijk worden besteld, maar kan ook heel goed zelf worden gemaakt.

Thanatopraxie

Thanatopraxie is een lichte vorm van balseming. De overledene kan hierna zonder koeling worden opgebaard.
Ik kan hierover informatie geven en uiteraard wordt elke handeling vooraf besproken.